Sıcak Çarpması

Sıcak Çarpması

Sıcak çarpması vücudun ısı düzenleme mekanizmasının bozulmasıdır. Sonuçta vücut ısısı tehlikeli şekilde yükselir. 40.6 dereceye ulaşan ısı, beyin hücreleri ve damarlar başta olmak üzere hasara neden olur.

İKİ TİP SICAK ÇARPMASI VARDIR
Klasik (pasif) Tip: Sıcak hava dalgalarından ileri gelir. Çok yaşlı, çok genç veya güçsüz kişiler, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar ve alkolikler klasik tip güneş çarpmasından en çok etkilenen kişilerdir.

Egzersiz Tip: Egzersize bağlı güneş çarpması genellikle asker, atlet veya sporcular başta olmak üzere genç ve erişkinlerde görülür. Aşırı sıcak ve nemli havada spor yapıldığında, özellikle hava sıcaklığı ile vücut ısısı birbirine yaklaşmış ve nem oranı %60’dan fazla seyrediyorsa, egzersize bağlı güneş çarpması yaşanır.

SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sıcak çarpmasının en sık rastlanan belirtileri zihin karışıklığı, huzursuzluk, taşkınlık, şuur kaybı, titreme, nöbet geçirme, hızlı nabız, düşük ya da yüksek tansiyon ve kızarık cilttir.

SICAK ÇARPMASI EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Sıcak çarpması en çok yaşlıları, sporcuları, şeker-kalp ve tansiyon gibi kronik hastalıkları olanları, sıcak altında çalışanları, alkolikleri ve çocukları etkiler.

SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Sıcak çarpmasına neden olan sıvı kaybından en çok etkilenenler yaşlılar ve küçük yaştaki çocuklardır. Korunmak için güneşte kalma süresini azaltmak ve ılık duş alarak vücudu serinletmek gerekir. Güneşlenmek için saat 16:00’dan sonraki saatleri tercih etmek, şapka takmak ve bol sıvı almak gerekir.
Sıcak çarpmasında, hasta serin bir yere taşınmalı, ateşi ve nabzı kontrol edilmeli, el-ayak bileklerine ve boynuna serin kompres uygulanmalıdır.

HAVA SICAKLIKLARININ ARTMASI BEYİN KANAMASI RİSKİNİ ARTTIRIR MI?
Yazın hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte beyin kanamalarının da artması kesin olarak ispatlanmasa da, önceden var olan hazırlayıcı faktörlerle birlikte artış gösterdiğini söylemek mümkündür. Yaşlılık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve fazla alkol kullanımı sıcaktan kaynaklanan beyin kanamasına sebep olan faktörler arasındadır.

BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Baş ağrısı beyin kanamasının en başta gelen belirtisidir. Sırasıyla bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk, görme bozukluğu, vücudun bir tarafında güç kaybı, uyku hali ve başta ağırlık hissi, konuşma bozukluğu ve bilinç kaybı beyin kanamasının belirtileridir.