İnsan vücudu birçok enfeksiyona karşı yanıt olarak antikor oluşturur. Bu antikorlar immunoglobulinler adı verilen proteinlerdir. Antikor testleri enfeksiyonlara yanıt olarak oluşturulan immunglobulinlerin IgG, IgA, IgM analizidir.
Antikorlar enfeksiyondan sonra test edilen kişilerin kanında bulunabilir ve insanların enfeksiyona karşı bağışıklık cevabını gösterir. Antikor test sonuçları özellikle az veya hiç belirti vermeden atlatılmış enfeksiyonların tespiti açısından da önemlidir.
COVID-19 Enfeksiyonu için hangi antikorlara bakılır?
Covid-19 Enfeksiyonunda oluşan antikorları tespit etmek için testler geliştirildi. Çeşitli analiz yöntemleri ile farklı antikor tipleri IgG, IgM ve IgA analiz edilebilmektedir.
Anti-COVID-19 IgM ve IgA Antikor pozitifliği ne anlama gelir?
Corona Virus enfeksiyonuna karşı oluşan IgA ve IgM antikorlarını saptayan serolojik testden elde edilen pozitif sonuç, yakın zamanda kişinin virüs ile karşılaşmış olunduğunu gösterir. Ancak enfekte hastalarda virüse cevap olarak henüz antikor gelişmediği durumlarda negatif test sonucu elde edilebilir.
COVID-19 IgG Antikor pozitifliği ne anlama gelir?
IgG antikorlarının pozitif saptanması COVID-19 enfeksiyonuna maruz kalınmış olduğunu gösterir. IgG Antikorunun pozitif seviyelere ulaşması genellikle bulgular başladıktan en az 10 gün sonrası gerçekleşir. IgG Antikoru pozitif olarak saptanan bir kişinin Corona enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin yanıt verdiği anlaşılmaktadır.
Virüsün içeriğinde bulunan ‘Nukleokapsid’ proteinlerine ve dış yüzeyinde bulunan ‘Spike’ proteinlerine karşı oluşan antikorlar güncel laboratuvar testleriyle saptanabilmektedir.
Aşıdan sonra oluşan antikorlar, inaktif virüs aşısı (Sinovak) olan kişilerde hem Nukleokapsid hem de Spike proteinlerine karşı oluşurlar. m-RNA (Biontech) aşısı olan kişilerde Spike proteinlerine karşı antikorlar oluşur.
Aşı sonrası veya enfeksiyonu geçirdikten sonra ölçülen hiçbir antikor düzeyi bize Covid 19’ a karşı ne derece korumamız olduğunu kesin olarak söylemez.Korunmada , aşıya karşı olan bağışıklığın yanı sıra hücresel bağışıklığın da büyük etkisi vardır.
Antikor testi sadece bağışıklık sistemimizin aşı veya enfeksiyona karşı antikor yanıtı verip vermediğini tespit eder.
Aşı veya hastalık sonrası bağışıklık yanıtın değerlendirilebilmesi için aşının 2. dozundan ve hastalık semptomlarının üzerinden 28 gün geçmesi gerekmektedir.
Hastanemiz laboratuvarında tüm antikor testleri yapılmaktadır.