Anne Sütü ve Emzirme

Anne Sütü ve Emzirme

Her bebek için en ideal besin kendi annesinin sütüdür. Yaşamın ilk 6 ayı başka ek bir gıdaya gerek yoktur ve anne sütü alan bebeğe D vitamininden başka bir şey verilmesi gerekmez. Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Bu nedenle her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Saatler süren doğum eylemi sonrası dünyaya gelen bebek yorgun ve açtır. Bu nedenle emzirmeye, doğum şekli ister normal, ister sezaryen olsun, mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Anne sütü her zaman temiz uygun sıcaklıkta ve hazırdır ve çevre ile barışık bir besindir. Ayrıca emzirme, şişe, kutu, paket gibi atık maddeler içermediğinden çevre ile dosttur. Anne sütünün bebek için pek çok yararlarının olmasına ek olarak, emzirmenin anne için de paha biçilmez yararları vardır.

Emzirmenin Anne İçin Yararları
⦁    Doğumdan hemen sonra bebeği emzirmek annede doğum sonrası kanamaları azaltacaktır. 
⦁    Emzirme sayesinde annenin doğum sonrası kilo vermesi kolaylaşır.
⦁    Emziren anneler günde 500 kalori fazladan harcarlar. Bu da kilo vermeyi kolaylaştıran bir etkendir.
⦁    Emzirme doğum sonrası annenin rahminin küçülmesini kolaylaştırır.
⦁    Bebeklerini emziren kadınlarda ileri yaşlarda göğüs ve rahim kanseri görülme riski azalmaktadır.
⦁    Emzirme annede ileride kemik erimesi riskini azaltır. Bulgular emzirmeyen kadınlarda kemik erimesinin 4 kat fazla görüldüğünü ortaya koymuştur.
⦁    Anne sütünü vermek için para harcamaya gerek yoktur.


Anne Sütünün Bebek İçin Yararları
⦁    Anne sütü, bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır. Hiçbir yiyecek veya içecek anne sütünün yerini tutmaz.
⦁    Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Annenin ilk 4–5 günlük sütü olan “Ağız sütü”nün (Kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Ağız sütü bebeğin ilk aşısı gibidir.
⦁    Anne sütü temizdir ve en uygun sıcaklıktadır.
⦁    Bebek acıktığında anne sütünü hemen verme imkânı olduğundan bebek mamayı beklemeyeceği için hırçınlaşmaz.
⦁    Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar çok daha az görülür.
⦁    Anne sütünün sindirilmesi daha kolaydır. Bebekler annelerinin sütünü memeli hayvanların sütüne göre daha rahat sindirebilir. 
⦁    Bebekler bağırsaklarında “mekonyum” adı verilen koyu kıvamlı yapışkan bir madde ile doğarlar. Anne sütü mekonyumun bağırsaklardan atılmasını kolaylaştırır.
⦁    Ciddi bir barsak hastalığı olan “Crohnhastalığı”na karşı koruyucudur. Crohn hastalığı bağırsakların enflamatuar bir rahatsızlığıdır.
⦁    Anne sütü bağışıklık ile ilgili maddeler içerir ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır.
⦁    Anne sütü bebeği ishale karşı korur.
⦁    Anne sütü bebeği “solunum sistemi enfeksiyonlarına” karşı korur.
⦁    Mama ile beslenen bebekler ileriki yaşantılarında şişmanlık açısından daha fazla risk altındadır.
⦁    Anne sütü aşıların etkinliğini arttırır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, aşılardan sonra görülen bağışıklık cevabının daha güçlü olduğu saptanmıştır.
⦁    Anne sütü ile beslenen bebekler genel olarak daha sağlıklı oldukları için daha az doktora gitme gereksinimi görülür.
⦁    Anne sütü ile beslenen bebeklerin psikomotor ve sosyal gelişimi mama ile beslenenlere göre belirgin derecede daha iyidir.
⦁    Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştiricidir. Anne sütünün içerdiği bazı kimyasal maddeler bebeğin daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olur. Sinirli bebekler daha kolay sakinleşir.
⦁    Anne sütü içerisinde bulunan “endorfinler” bebek için doğal bir ağrı kesici görevi görür.


Emzirme nasıl yapılmalıdır?
Her gebe kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneğini uygun şekilde kullanabilmektir. Bebekler doğduklarında hayatlarının ilk 4 gününde kendilerine yetecek kadar vücutlarında yedek su ile birlikte doğarlar. Bu nedenle anne sütü bollaşana kadar dışarıdan su veya diğer içeceklerin verilmesine gerek yoktur. Gereksiz yere başlanan ek gıdalar sonucunda bebekler kısa sürede anne sütünü bırakabilirler.

Sütün Bol Gelmesi İçin Annenin Yapması Gerekenler
⦁    Bebeği sık emzirmek
⦁    Bol miktarda sıvı tüketmek
⦁    Her emzirmede her iki göğsü birden kullanmak
⦁    Bir önceki emzirmede kullanılan son göğüsten başlamak


Doğru emzirmenin püf noktaları
⦁    Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. 
⦁    Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin ve bebeğin baş ve gövdesinin tam olarak anneye dönük olmasına dikkat edin.
⦁    Bebeğin burnunun açık olup olmadığı kontrol edin.
⦁    Emzirmede her iki göğsü birden kullanın. Daima bir önceki emzirmede kullanılan son göğüsten başlayın.
⦁    Göğüs temizliğinde sık sık sabun kullanmaktan kaçının.
⦁    Emzirmeyi meme başından değil, meme başı çevresindeki koyu renkli kısmı kaplayacak şekilde yapın.

Bebeğin yeterli süt aldığını nasıl anlarız?
⦁    Yeterli beslendiğinin en önemli bulgusu bebeğinizin düzenli kilo almasıdır. 
⦁    Açık sarı renkte günde 5–6 kez idrar, İlk bir haftada günde en az 2 kez kaka yapmalıdır. 
⦁    Emzirmeden önce şiş ve dolgun olan göğüsleriniz bebeğiniz emdikten sonra yumuşamalıdır. 

Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı başlatılmıştır.

Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanını almaktadırlar.

Bu kapsamda hastanemiz Bebek Dostu Hastane’dir.