Meme Kanseri

Meme Kanseri

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Memeyi oluşturan süt bezleri veya sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerin genetik yapılarının değişerek kontrolsüz çoğalmaları ve başka organlara giderek orada çoğalmaları sonucu gelişen hastalığa meme kanseri denir.

Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan “lobüler” kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır.


Risk Faktörleri
Obez veya aşırı kilolu olmak
Yeterli fiziksel aktivite yapmamak
Alkol kullanımı
İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar
İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır.
Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır.
Kadın cinsiyet, ileri yaş
BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler
Meme kanseri öyküsünün bulunması
Göğüse radyoterapi almış olmak
Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi)
Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.


Belirtiler
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir.

Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarır!


Tanı:
Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir.

Meme kanseri farkındalığı, erken teşhis ve tedavinin bir parçasıdır. Kendi kendine meme muayenesi yapmak ve düzenli sağlık kontrolünden geçmek, potansiyel anormalliklerin erken saptanmasına yardımcı olabilir. Her yaştan yetişkin kadının ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapması gerekir. 30-35 yaş aralığındaki kadınlarda düzenli olarak genel cerrahi uzmanı tarafından meme muayenesine başlanması ve gerekli durumlarda meme ultrasonu ile tetkik edilmesi yararlıdır. 40 yaşından itibaren kadınların her yıl mamografi ile taramaya başlaması, uzman hekimler tarafından muayene edilmesi, gerekli durumlarda meme ultrasonunun tetkiklere eklenmesi gereklidir. Düzenli meme muayeneleri ve mamografi taramaları erken teşhis açısından kritiktir.


Tedavi
Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler ; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.