Diş Hekimliği

Branşlarımız

Diş Hekimliği

Dt. Hülya Hızal Özgün

Hastanemiz Diş Polikliniğimizde Estetik diş hekimliği, diş beyazlatma, dişeti periodontoloji, Cerrahi Tedavi, implant, diş tedavi ve endodontisi, protez ve çocuk ağız /diş sağlığı tedavileri (pedodonti) yapılmaktadır.

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları

‌Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, genel olarak var olan ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik uygulamalardır. Doğru hijyenik bakım sağlanmaması ve gerekli koruyucu önlemlerin alınmaması ağız ve diş sağlığının bozulmasına neden olur. Bu nedenle henüz ağız ve diş sağlığı bozulmamışken gerekli önlemler alınarak ileride görülebilecek sorunların önüne geçilir. Koruyucu diş hekimliği özellikle çocukluk ve gençlik çağlarında çok önemlidir. Genellikle bu yaş gruplarında koruyucu diş hekimliği uygulamaları, ‌topikal flor uygulamaları ve özellikle azı dişlere uygulanan ‌fissür örtücüler olarak sıralanabilir.

Endodonti

Derin diş dokularını etkileyen çürükler ya da travmalar ‌gibi sebeplerle dişlerin, içinde sinirler ile damar paketlerinin bulunduğu ‌pulpa dokusu zarar görür. Bu dokunun zarar görmesi ciddi ağrılara ya da dişlerin canlılığını yitirmesine neden olur. Buu tarz durumlarda dişin merkezinde yer alan sinir dokularının yani pulpanın temizlenmesi gerekir. Bu tedaviye ‌endodontik tedavi yani kanal tedavisi ismi verilir. Endodontik tedavilerin ihmal edilmesi sonucu diş köklerinde lezyonlar ve diş kayıpları görülebilir. Bu nedenle ‌endodontik tedaviler ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir.

‌Periodontoloji

Ağız sağlığı denildiğinde dişler kadar diş etleri de önemlidir. Diş eti sağlığının bozulduğu durumlarda basit diş eti kanamaları olabileceği gibi diş kayıplarına kadar gidebilen ciddi problemler de ortaya çıkabilir. Diş eti çekilmelerinin giderilmesi için; diş taşı temizlikleri, diş kökü yüzeylerinin temizlenmesi ve cerrahi ‌küretaj gibi periodontolojik tedaviler uygulanır.

Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız ve çene cerrahisi; gömülü diş operasyonları, çene kemiklerinde oluşan kist ve lezyonların tedavisi ve ‌implant tedavileri gibi işlemler hastanın ihtiyaçlarına göre gerekirse ameliyathane ortamında yapılmaktadır.

İmplantoloji

‌İmplant tedavileri, cerrahi ve protez olmak üzere iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşamada implantları çene kemiğine yerleştirilir.  Protez aşamasında ise implantın üst yapıları olan protez dişler uygulanır. ‌İmplant uygulamaları sabit protez uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için ya da hareketli protezlerin ağızda daha stabil şekilde durabilmeleri için uygulanır. Gelişen teknoloji ile hemen her vakada implant tedavisi uygulanabilir.

Estetik Diş Hekimliği

Günümüzde diş ve diş etlerine bağlı gülüş estetiği oldukça büyük önem taşır. Dişlerde görülen çürükler, aşırı renklenmeler, çapraşıklıklar, diş yüzeyindeki ve formundaki bozukluklar, diş etlerinin dişlere göre konumları gibi sebepler diş estetiğini olumsuz etkiler.

Gülüş estetiğini bozan durumlar, modern estetik diş hekimliği uygulamaları sayesinde düzeltilebilir. Beyazlatma tedavileri, ‌kompozit ya da porselen ‌lamina uygulamaları, porselen ‌venner uygulamaları ve diş eti düzenlemeleri gibi ‌uygulamalar estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yer alır.

Protez

Diş eksiklikleri, dolgu yöntemleriyle onarılamayacak kadar çürük olan dişler, diş kırıkları, dişin yapısına bağlı estetik problemler gibi sorunlar diş protezleriyle çözülür.

Diş eksikliklerinin protez yöntemleriyle giderilmesinde iki çeşit uygulama mevcuttur. Bunlardan ilki dişsiz ya da çok az dişin bulunduğu ağızlara uygulanan hareketli protezler, diğeri ise dişteki hasarın fazla olduğu durumlarda yapılan kaplama tedavileri ve az sayıda diş eksikliği durumunda yapılan köprü uygulamaları yani sabit protezlerdir.

Ortodonti

Diş çapraşıklıkları, diş kapanışlarındaki bozukluklar ile alt ve üst çenelerin birbirleriyle olan ilişkilerindeki bozukluklarla ilgilenen diş hekimliği dalı ortodonti olarak adlandırılır. Boşluklu dişler ve çene kemiklerinin konumlarındaki uyumsuzluk gibi etkenler hem dişlerin görünüşünü hem de yüz estetiğini kötü etkiler. Bu tür bozukluklar çiğneme fonksiyonunu bozabilir. Bütün bu diş görünümü ve çene yapısı sorunlarının çözümü, halk arasında tel tedavisi olarak bilinen ‌ortodontik tedavi ile mümkündür.